Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederlands Indië bevrijd werd en dat zou groots gevierd worden. Helaas een wereldwijde pandemie zorgde ervoor dat we geen bevrijding mochten vieren. Een vreemde en teleurstellende gewaarwording voor mij en voor velen. De pandemie heerst nog steeds, maar er is goede hoop dat deze herdenking dit jaar alsnog door kan gaan, weliswaar met beperkende maatregelen.


Met een groep mensen hebben we stichting Payung in het leven geroepen om de Indië Herden-king in de toekomst veilig te stellen. Het Meeussenfonds heeft ons een financiële bijdrage toegewezen, waardoor er nu een sokkel in de tuin van partycentrum Rozenoord staat waarin een melati van hardsteen is verwerkt. (dit laatste gratis beschikbaar gesteld door Marnix Kem-perman)


Een payung wordt gebruikt door jong en oud, biedt bescherming tegen regen en zon, biedt geborgenheid, het is ook een symbool van waardigheid. Onder de stichting payung kunnen tal van activiteiten plaatsvinden.
Terug naar de Indië Herdenking. Deze zal dus plaatsvinden in de tuin van Rozenoord op 15 augustus 2021. Bovenop de sokkel komt nog een kunstwerk, die ook vervaardigd wordt door Marnix Kemperman.


Dankzij jullie financiële giften konden wij werkzaamheden betalen. De corona uitbraken waren heftig, waardoor de Indië Herdenkingen op 15 augustus en 17 oktober moesten worden afgelast. We hadden echter al veel geld uitgegeven aan de voorbereidende activiteiten. Nu moeten o.a. nieuwe programmaboekjes gedrukt worden. Daarom wil ik jullie vragen, om een nieuwe donatie te doen, hoeft echt niet veel te zijn. Je kunt het storten op de rekening van: stichting Payung NL56RABO 0367 1190 21.


Dit jaar zal nog helemaal in het teken van de 75e herdenking staan, met jullie hulp zal het zeker lukken er een waardige herdenking van te maken. Noteer deze 15e augustus dan ook in je agenda, zet het op je kalender.


Wij zijn ook bezig met een website te bouwen zodat jullie ons ook daar kunnen volgen, zodra het klaar is. We rekenen vooral op de aanwezigheid van jongeren, want jong en oud moeten deze Indië Herdenking de toekomst in dragen, beschermd en beschut door onze stichting Payung. De nationale dodenherdenking op tv liet zien, hoe jong en oud er een stijlvolle herdenking van hebben gemaakt.
Corona kan onze vrijheid niet beperken, al lijkt het er soms wel op. Stuur een mail, of bel mij 0164 240517/ 0621292549.

De overige bestuursleden zijn René van der Peijl, Wendy Rooze en Sjoerd van den Boom. Ons emailadres is: Herdenking158@gmail.com


Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid. Albert Einstein


Hartelijke groet,

Stichting Payung namens het bestuur,


Henk Beijen voorzitter